top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תדבורה כהן

מבוא להשקעות בשוק ההון

שוק ההון עשוי להיראות מורכב ומסובך, אך עם הבנה נכונה של אבני הבסיס, הוא יכול להפוך לכלי מרכזי לבניית חוסן כלכלי. במאמר זה נבין את ההבדל בין הון לחוב, מניות לאג"ח, כל זאת כדי לעזור לכם לגשת לשוק ההון בביטחון ובצורה מושכלת.



אם אתם מעדיפים לצפות או להקשיב לתוכן במקום לקרוא




הקדמה


שוק ההון עשוי להיראות מורכב ומלא במונחים פיננסיים מסובכים, אך באמצעות הבנה מעמיקה של אבני הבסיס המרכיבות אותו, ניתן לפשט את העקרונות המרכזיים ולהפוך אותם לנגישים וברורים. מטרת המאמר היא להעניק מבוא לעולם ההשקעות בשוק ההון, עם דגש על המושגים המרכזיים – מההבדל בין "הון" ל"חוב" ועד למונחים מתקדמים כמו מכפילי רווח, דיבידנדים וניהול סיכונים. הבנה של יסודות אלו תאפשר לכם לגשת לשוק ההון בביטחון רב יותר ולקבל החלטות השקעה בצורה מושכלת ומבוססת ידע.


מה זה שוק ההון ולמה כדאי להשקיע בו?


שוק ההון הוא המקום שבו חברות, ממשלות ומשקיעים פרטיים נפגשים כדי לסחור בנכסים פיננסיים כמו מניות, אגרות חוב וניירות ערך נוספים. בעזרת השקעות בשוק ההון, חברות יכולות לגייס הון לצמיחה, והמשקיעים יכולים להגדיל את הונם.


למה להשקיע בשוק ההון?


השקעה בשוק ההון היא אחד הכלים היעילים להגדלת ההון האישי ולבניית עתיד פיננסי יציב. באמצעות עליית בערך הנכסים וניצול כוח הריבית דריבית, ניתן להפיק רווחים מצטברים לאורך זמן, מה שמאפשר להגדיל באופן משמעותי את ההון האישי. בנוסף, ההשקעה מספקת הגנה מפני שחיקת ערך הכסף הנגרמת כתוצאה מאינפלציה. בעוד שהכסף שנשמר בחיסכון בנקאי מאבד מכוח הקנייה שלו, השקעה בשוק ההון יכולה לשמר ואף להגדיל את הערך הכספי. יתרה מכך, השקעות מסוימות, כמו מניות שמחלקות דיבידנדים ואגרות חוב, מספקות תזרים מזומנים שוטף בצורת ריביות ותשלומי דיבידנד – מה שמאפשר קבלת הכנסה תזרימית לאורך זמן.

 

הסיפור של הפיצרייה – איך מגייסים כסף לצמיחה?


כדי להבין את מושגי היסוד של שוק ההון "הון" ו"חוב", בואו נתחיל עם דוגמה פשוטה להמחשה: 

פיצרייה כדוגמה להמחשה

נניח שיש לך פיצרייה מצליחה מאד. העסק עובד נהדר, אנשים עומדים בתור, והביקוש כל כך גדול שאני שוקלת לשכפל את העסק ולפתוח סניף נוסף.


מאיפה אשיג את הכסף למימון הקמת הסניף החדש?

האפשרות הראשונה היא לקחת הלוואה מהבנק. בואו נניח לצורך הדוגמה שהבנק לא מוכן להלוות לי עוד כסף כי הוא הלווה לי כבר לפתיחת הסניף הראשון.




עומדות בפני שתי אפשרויות:

  1. לקחת הלוואה ממשקיע– זהו מסלול החוב (Debt). משקיע ילווה לי כסף, ואני אשלם לו ריבית ואחזיר את הקרן במועדים שנקבעו בהסכם ביננו מראש. במקרה זה מה שיעניין את המשקיע שנכנס במבנה חוב זה תנאי ההלוואה, הערבויות שהוא יקבל לתשלום ההלוואה, ומה הסיכוי שאני לא אצליח להחזיר לו את הכסף.

  2. להכניס שותף לעסק – זהו מסלול ההון (Equity). המשקיע יזרים כסף לעסק, בתמורה לאחוז מניות בחברה , בתמורה יהפוך לשותף ויהיה זכאי לחלק מהרווחים. במקרה זה המשקיע ירצה לדעת מה התזרים של העסק, מה ההכנסות שהוא מייצר, מה התכנית העסקית קדימה וכו.


מה קורה במצב של כישלון עסקי?

  • משקיע בחוב - אם העסק נכשל, המלווה ייקח את הנכסים המשועבדים כדי להחזיר חלק מהחוב, גם אם לא את כולו.

  • משקיע כשותף - הוא עלול להפסיד את כל כספו, כיוון שאין לו עדיפות משפטית לקבל החזרים לפני הנושים (כמו המלווה או הבנק), ואם העסק נכשל לחלוטין הוא עלול לאבד את כל כספו.


מה קורה במצב של הצלחה?

  • משקיע בחוב - במקרה של הלוואה ממשקיע - המשקיע יקבל רק את הקרן והריבית שסוכמה מראש – ולא משנה אם הפיצרייה תהפוך לאימפריית מסעדות בינלאומית, הוא לא יהיה שותף ברווחים.

  • משקיע כשותף - במקרה של הכנסת שותף, השותף יהנה מכל הצלחה של העסק, כיוון שהוא שותף לרווחים. אין תקרה לרווחים שהמשקיע יוכל לקבל במקרה של הצלחה מסחררת.


הנפקה

בואו ניקח את זה צעד נוסף קדימה - נניח שהעסק נהיה הצלחה מסחררת, ואנחנו רוצים לפתוח רשת עולמית. במקרה כזה, אנחנו צריכים לגייס כסף נוסף ע"י הכנסה של משקיעים נוספים. באפשרותינו להנפיק את החברה בבורסה - וכך בתמורה למכירת מניות, שהן יחידות שותפות בחברה, נוכל לגייס מציבור המשקיעים כסף על מנת להרחיב את הפעילות.

לדוגמה - רמי לוי שהתחיל מחנות בשוק מחנה יהודה, עבר לרשת סופרים, וכשרצה להגדיל את הרשת עוד יותר הנפיק את החברה בבורסה כדי לגייס כסף ממשקיעים.

 

מבנה הון של חברה


חברה ציבורית בדרך כלל תנפיק גם חוב, אגרות חוב, וגם הון, מניות. היחס בין החוב לבין ההון מרכיב את מבנה ההון של החברה. ככל שהחלק של החוב גדול יותר כך החברה ממונפת יותר, ורמת הסיכון בה גדולה יותר.


מבנה ההון של חברה מורכב מהון ומחוב
מבנה ההון של חברה מורכב מהון ומחוב
הון וחוב, הם אבני הבסיס הם הנכסים הנסחרים בבורסות, מרכזי המסחר של שווקי ההון
 

מה זה הון (Equity)?


כאשר משקיע רוכש מניה של חברה בבורסה, הוא הופך להיות שותף בחברה. בעל מניה זכאי לרווחי החברה (דיבידנדים) לעליית ערך המניה.


פרמטרים מרכזיים בהשקעה במניות

פרמטרים מרכזיים של מניות:

נהוג לחלק מניות על פי מספר פרמטרים מרכזיים המאפשרים למשקיעים להעריך את כדאיות ההשקעה בהן. פרמטרים אלו מהווים בסיס לניתוח מעמיק של מאפייני המניה ומשפיעים על קבלת ההחלטות של המשקיעים בשוק ההון. באמצעות פרמטרים אלו, ניתן לבחון את פוטנציאל הצמיחה של המניה, רמת הסיכון הטמונה בה, והסיכוי להשגת תשואה חיובית. הבנה של פרמטרים אלו מסייעת בהשגת תמונה כוללת ומדויקת יותר על המניה, דבר המאפשר למשקיעים לקבל החלטות השקעה מבוססות ומושכלות.


גודל החברה

מניות של חברות קטנות נוטות להניב תשואה עודפת לעומת מניות של חברות גדולות בשל מספר גורמים מרכזיים: הן נחשבות מסוכנות יותר ולכן מציעות פרמיית סיכון גבוהה יותר, לחברות קטנות יש פוטנציאל צמיחה מהיר, מאחר שהן פועלות בשווקים נישתיים ובשלבי צמיחה מוקדמים.


תשואות של מניות על פי חלוקה לפי גודל חברה, מניות ציחה או מניות ערך
תשואות של מניות לפי גודל חברה, מניות צמיחה או ערך. מקור Franklin Templeton

מניית ערך מול מניית צמיחה 

מניות ערך ומניות צמיחה מייצגות שתי גישות שונות בהשקעה בשוק ההון. מניות ערך הן מניות של חברות ותיקות, מבוססות ויציבות, בעלות תזרים מזומנים יציב וצפוי. לעומת זאת, מניות צמיחה משתייכות לחברות הנמצאות בשלבי צמיחה מואצת, עם צפי להגדלת הכנסותיהן בעתיד. חברות טכנולוגיה רבות נכללות בקטגוריה זו בשל הפוטנציאל שלהן לחדשנות ולהתרחבות מהירה. השקעה במניות צמיחה נתפסת כמסוכנת יותר, אך בעלת פוטנציאל תשואה גבוה. הבחירה בין מניות ערך למניות צמיחה תלויה באסטרטגיית ההשקעה של המשקיע וברמת הסיכון שהוא מוכן לקחת.


חלוקת דיבדנד  

היתרונות של חלוקת דיבידנד

חברות שמחלקות דיבידנד נחשבות לרוב ליציבות ובשלות יותר, עם תזרים מזומנים יציב ורווחים קבועים. חלוקת הדיבידנד מאפשרת לבעלי המניות לקבל הכנסה שוטפת, מה שהופך אותן לאטרקטיביות עבור משקיעים המחפשים יציבות ותזרים קבוע. לעומת זאת, חברות שאינן מחלקות דיבידנד מעדיפות להשקיע מחדש את רווחיהן בצמיחה, מחקר ופיתוח או הרחבת הפעילות העסקית.

הבחירה בין השקעה בחברות שמחלקות דיבידנד לכאלה שלא תלויה במטרות המשקיע – האם הוא מחפש תזרים שוטף או מעדיף לצמוח יחד עם החברה לטווח הארוך.


סקטור 

שוק ההון מחולק לסקטורים שונים כמו טכנולוגיה, פיננסים, אנרגיה, בריאות, תעשייה וצריכה. כל סקטור מאופיין ברמות שונות של סיכון, צמיחה ותגובתיות למחזורי הכלכלה. למשל, סקטור הבריאות נחשב יציב יחסית, בעוד שסקטור הטכנולוגיה מאופיין בצמיחה גבוהה לצד תנודתיות רבה. פיזור השקעות בין סקטורים מגביר את הגיוון בתיק ומפחית סיכון.

שוק ההון מחולק ל 11 סקטורים, המייצגים סגמנטים בפעילות הכלכלית
לדוגמה - בעוד הקורונה פגעה קשות בסקטור התיירות, על סקטור הבריאות ההשפעה הייתה חיובית. 

תעשיה  

התעשיות בשוק ההון הן חלוקה ממוקדת יותר מתוך הסקטורים וכוללות ענפים ספציפיים עם מאפיינים ייחודיים. למשל, בסקטור הטכנולוגיה ניתן למצוא תעשיות כמו פיתוח תוכנה, ייצור שבבים ובינה מלאכותית, בעוד שבסקטור הבריאות תעשיות כמו תרופות, מכשור רפואי וביוטכנולוגיה. חלוקה זו מאפשרת למשקיעים מיקוד והשקעה ממוקדת יותר באפיקים בעלי פוטנציאל צמיחה גבוה בתוך כל סקטור.


חשיפה גיאוגרפית

הכלכלה העולמית מחולקת בין מדינות ואזורים בעולם

חשיפה גאוגרפית מתייחסת לפיזור השקעות בין מדינות ואזורים שונים בעולם, מתוך מטרה להפחית סיכון ולנצל הזדמנויות צמיחה בשווקים מגוונים. החשיפה יכולה לכלול השקעות בשווקים מפותחים, המאופיינים ביציבות יחסית, רגולציה מחמירה ותשואה מתונה יותר. מנגד, שווקים מתפתחים מציעים פוטנציאל צמיחה גבוה יותר, אך גם תנודתיות רבה וסיכון פוליטי וכלכלי גבוה יותר. ארה"ב נחשבת לשוק המרכזי והמשפיע בעולם, הודות לכלכלה החזקה שלה ולחברות טכנולוגיה מובילות. פיזור גאוגרפי מאפשר למשקיעים להקטין את החשיפה לסיכונים מקומיים (כמו מיתון או אירועים פוליטיים) וליהנות מתשואות במגוון שווקים עולמיים.

 

מניות מושגים חשובים


  • מכפיל רווח (P/E Ratio): יחס פיננסי שמראה כמה שנים ייקח להחזיר את ההשקעה לפי רווחי החברה. המכפיל מסייע לנו להעריך שווי של חברה, ולהשוות בין חברות שפועלות בתוך אותו סקטור.

  • דיבידנד: חלק מרווחי החברה המחולקים לבעלי המניות.

  • תנודתיות (Volatility): מדד לתזוזת מחירי המניות – ככל שהתנודתיות גבוהה יותר, כך הסיכון גבוה יותר.

  • בטא (Beta): מדד לתנודתיות המניה ביחס לשוק. בטא גדולה מ-1 מעידה על סיכון גבוה יותר מהממוצע בשוק.



למה לא לקנות מניות בודדות ולהעדיף תעודות סל רחבות?

השקעה במניות בודדות כרוכה בסיכון גבוה, שכן ביצועי המניה תלויים לחלוטין במצב החברה הספציפית, בתחרות בענף ובאירועים בלתי צפויים. גם משקיעים מנוסים מתקשים לחזות אילו מניות יצליחו בטווח הארוך. לעומת זאת, השקעה בתעודות סל (ETF) רחבות מפזרת את הסיכון על פני עשרות או מאות מניות שונות, ומעניקה חשיפה מגוונת לשוק כולו או לסקטור מסוים.

תעודות סל רחבות מאפשרות לנו לפזר סיכון של אחזקה במניה בודדת
גישה זו מקטינה את הסיכון להפסדים חדים ומאפשרת ליהנות מתשואת השוק הכוללת לאורך זמן. פיזור ההשקעה באמצעות תעודות סל נחשבת לגישה יעילה, פשוטה וזולה יותר לניהול השקעות.

מניות סיכום


יתרונות ההון (מניות)

  • פוטנציאל רווח גבוה: אם ערך החברה יעלה, גם ערך המניה יעלה.

  • זכאות לדיבידנדים: חלק מהחברות מחלקות רווחים בצורת דיבידנדים לבעלי המניות.

חסרונות ההון (מניות)

  • סיכון גבוה: ירידת ערך המניה עלולה לגרום להפסד כספי בעת מימוש המניה.

  • תנודתיות גבוהה: מחירי המניות יכולים לעלות ולרדת בכל רגע נתון.


 

מה זה חוב (Debt)?


אגרת חוב של ממשלת ארה"ב וקופונים

אגרת חוב (אג"ח) היא מכשיר פיננסי המייצג הלוואה שהמשקיעים מעניקים לחברה, לממשלה או לרשות ציבורית. בתמורה, המנפיק מתחייב לשלם ריבית תקופתית קבועה ולהחזיר את סכום ההלוואה (הקרן) בתום תקופת ההשקעה. עבור המשקיעים, אג"ח נחשבת להשקעה סולידית יותר בהשוואה למניות, שכן היא מספקת הכנסה קבועה מריבית והתחייבות להחזר הקרן (בהנחה שהמנפיק עומד בתנאים).

קיימים סוגים שונים של אג"ח, ביניהם אג"ח קונצרניות (המונפקות על ידי חברות) ואג"ח ממשלתיות, הנבדלים ברמת הסיכון, התשואה ומשך זמן הפירעון.



אגרות חוב - פרמטרים עיקריים


קופון

קופון של אג"ח הוא הריבית התקופתית שמשלם מנפיק האג"ח למשקיעים, בדרך כלל באופן רבעוני, חצי-שנתי או שנתי. גובה הקופון נקבע בעת הנפקת האג"ח והוא מבוטא באחוזים מסכום הקרן.


מועדי תשלום של אגרת חוב

מועדי תשלום

תשלומי הקופון של אג"ח מתבצעים במועדים קבועים שנקבעים מראש במועד הנפקת האג"ח. תשלומים אלו יכולים להתבצע רבעונית, חצי-שנתית או שנתית


הצמדה 

אג"ח צמודות למדד מחוברות לשינויים במדד המחירים לצרכן, כך שהקרן והריבית מתעדכנות בהתאם לאינפלציה. אג"ח צמודות למט"ח מתואמות לשערי חליפין של מטבעות זרים, מה שמגן על המשקיעים מפני תנודות בשער המטבע המקומי.


מח"מ

מח"מ (משך חיים ממוצע) של אג"ח הוא מדד המשקף את הזמן הממוצע, במונחים של שנים, עד שהמשקיע יקבל בחזרה את מלוא תזרימי המזומנים (קופונים וקרן) מהאג"ח. מח"מ קצר מעיד על סיכון נמוך יותר משינויים בריבית, בעוד מח"מ ארוך רגיש יותר לשינויים בריבית בשוק.


דירוג

דירוג אג"ח הוא ציון הניתן לאגרת חוב על ידי חברות דירוג אשראי, במטרה להעריך את רמת הסיכון של המנפיק ואת יכולתו לפרוע את החוב ולעמוד בהתחייבויותיו. הדירוג מבוסס על מצבה הפיננסי של החברה או המדינה, יכולת ההחזר שלה ותחזיות כלכליות. 


ביטחונות ושעבודים באג"ח

ביטחונות ושעבודים הם נכסים שמנפיק האג"ח מעמיד כערובה להבטחת תשלומי החוב. במקרה של חדלות פירעון, מחזיקי האג"ח רשאים לממש את הנכסים המשועבדים, כמו נדל"ן, ציוד או מניות, לצורך החזר החוב. אג"ח עם ביטחונות נחשבות בטוחות יותר, אך לרוב מציעות תשואה נמוכה יותר.


תשואה נסחרת ומחיר שוק

תשואה נסחרת (תשואה לפדיון) היא התשואה האפקטיבית שהמשקיע צפוי לקבל אם יחזיק את האג"ח עד למועד הפדיון.

בין מחיר האג"ח לתשואה הנסחרת קיים יחס הפוך

חישוב התשואה מבוסס על מחיר השוק העדכני של האג"ח וכן על רצף התקבולים העתידיים שיתקבלו – תשלומי הקופון (הריבית התקופתית) והחזר הקרן במועד הפדיון. מחיר השוק של האג"ח משתנה בהתאם להיצע, לביקוש ולתנודות הריבית, ולכן התשואה לפדיון משתנה בהתאם.

מתקיים יחס הפוך בין מחיר אגרת החוב לתשואה שהיא נסחרת בה. ככל שמחיר האג"ח נמוך יותר, כך התשואה הגלומה בו גבוהה יותר, ולהפך. 


הגורמים המרכזיים המשפיעים על מחירי אג"ח

הריבית במשק והאינפלציה הם שני משתנים מרכזיים שמשפיעים על מחירי אגרות חוב. כאשר הריבית במשק יורדת, תשואות האג"ח יורדות, מה שמוביל לעליית מחיר האג"ח וליצירת רווחי הון עבור המשקיעים. באופן דומה, ירידה באינפלציה עשויה לגרום להפחתת הריבית, מה שמוביל שוב לירידת התשואות ולעליית מחירי האג"ח, ובכך נוצר רווח הון נוסף עבור המשקיעים.


 

אגרות חוב סיכום


יתרונות החוב (אג"ח)

  • רווח ידוע מראש: בעלי האג"ח מקבלים ריבית קבועה  בזמנים קבועים לאורך התקופה.

  • סיכון נמוך יחסית: אג"ח היא נכס סולידי, ותנודתי פחות. במקרה של פשיטת רגל, בעלי האג"ח מקבלים החזרים לפני בעלי המניות.

חסרונות החוב (אג"ח)

  • רווחים מוגבלים: בניגוד למניות, כאן התשואה מוגבלת לריבית שנקבעה מראש.

  • דיפולט - פשיטת רגל - מצב שבו החברה לא מצליחה לשרת את החוב.


 

הסייקלים הכלכליים של שוק ההון 


שוק ההון נע במחזורים כלכליים הכוללים תקופות של שוק שורי – תקופה של עליות מתמשכות במחירי המניות, המונעת מאופטימיות וצמיחה כלכלית, ושוק דובי – תקופה של ירידות ממושכות במחירי המניות, הנגרמת לעיתים ממיתון, משברים פיננסיים או ירידה בביטחון המשקיעים. הכרה בסייקלים אלו מאפשרת למשקיעים להתאים את אסטרטגיות ההשקעה שלהם בהתאם לתנאי השוק המשתנים.


הסייקלים הכלכליים של שוק ההון

למה לא לנסות לתזמן את השוק?

ניסיון לתזמן את השוק – לקנות בשפל ולמכור בשיא – הוא מהלך מסוכן ולא צפוי. השוק מתנהג באופן בלתי צפוי, ורוב הרווחים מגיעים ממספר קטן של ימי עליות חדות. החמצת ימים אלו עלולה לפגוע בתשואה הכוללת. במקום זאת, השקעה לטווח ארוך ופיזור הסיכון נחשבים לגישה בטוחה ויעילה יותר.


תמיד יש סיבה למכור
 

סיכום


שוק ההון מבוסס על שני אבני בניין מרכזיים – מניות ואיגרות חוב. המניות מייצגות בעלות חלקית בחברות ומציעות פוטנציאל לרווח גבוה לצד סיכון משמעותי, בעוד שאג"ח מהוות הלוואות לגופים כמו ממשלות או חברות, ונחשבות לאפיק סולידי יותר.

היכרות עם מניות ואג"ח, יחד עם הבנת מבנה הסיכונים והמושגים המרכזיים בשוק ההון, מהווה שלב חשוב עבור משקיעים המחפשים לקבל החלטות מושכלות.


אם המאמר הזה סייע לך להבין את היסודות של שוק ההון, אני מזמינה אותך לקרוא מאמרים נוספים, להירשם לניוזלטר ולעקוב ברשתות החברתיות כדי להישאר מעודכן. כמו כן, אני מזמינה אותך ליצור קשר ולקבל ליווי מקצועי לבניית אסטרטגיה פיננסית מותאמת אישית שתאפשר לך להתחיל לבנות את העתיד הכלכלי שלך בביטחון.




13 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Komentar


bottom of page